Gayrimenkulde 2018 Trendleri
Ekonomik ve sosyolojik değişimler, tüketicilerin gayrimenkul taleplerinin de farklılaşmasına yol açıyor. Daha küçük alanlarda yaşamaya alışmak, kullanılmayanı paylaşmak ve doğaya dönüş özlemi bunlar arasında en göze çarpanlar.
Daha Küçük Yaşamak
2018 yılına geldiğimizde, büyük şehirlerde gayrimenkul fiyatlarının giderek yükselmesinin de etkisiyle, küçük yaşamaya alışmaya başladık. Kentsel dönüşüm ile de büyük alanlar çoğunlukla küçüldü ve aynı arsa üzerinde daha büyük binalar yapıldı, daha çok insan yaşamaya başladı. Aslında daha küçük yaşamaya yeni nesil daha kolay ayak uydursa da, geniş evlere alışmış kesim için bu uyum kolay olmadı. Önceden 150 metrekare evinde oturan kat maliki 100 metrekareye dönmekte, 100 metrekarede oturan da 75 metrekareye dönmekte zorlandı. Hatta küçülmeye karşı direnme güdüsüyle kentsel dönüşüm alanındaki pek çok bina halen mevcut durumunu korumak ve yenilemeye karşı durmak için ısrar ediyor. Fakat arsa kaynağının azalması nedeniyle küçülmek pek çoğumuz için kaçınılmaz olacak.
Kısa Dönem Kiralama
Günümüz koşullarında kullanılmayan her alan daha da kıymetli hale gelmeye başladı. Evlerin bir bölümü ya da kullanılmadığı dönemlerde tamamı kiralanmaya başlandı. Airbnb gibi kişiler arasında dönemsel kiralama ve oda kiralamanın öne çıkması da bunun bir sonucu. Türkiye’de de dünyadaki trendlere paralel olarak paylaşma ekonomisi son yıllarda hızla gelişmeye başladı. Örneğin bundan daha 10 yıl öncesine kadar yazlık almak halen cazip iken, bugün daha çok dönemsel kiralama tercih edilmekte. Bu alanda ihtiyacı olanla ihtiyaç sahibini bir araya getiren pek çok internet girişimi online dünya da yerini aldı bile.
Ofis Alanlarında Küçüğe Rağbet
Her ne kadar büyük firmalar genel yönetimleri için büyük alanlara ya da münferit binalara ihtiyaç duysa da, küçük ve orta ölçekli firmalar açısından ihtiyaç duyulan ofis alanları küçülmeye başladı. Bu küçülmenin temel nedenleri arasında, pek çok iş kolu için evden çalışabilme olanaklarının artması, dış kaynak kullanımının yaygınlaşması ve ofis kira bedellerinin giderek yükselmesi sayılabilir. Öyle ki, yeni düzenlemelerle stüdyo dairelerin üretiminin durdurulmasına rağmen, plazalarda üretilmiş stüdyo dairelerin yoğun ilgi gördüğü bir gerçek.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!